wtorek, 9 sierpnia 2011

17 słoików ogórków konserwowych
15 słoików ogórków w zalewie musztardowej. 
Zaczynam produkować przetwory domowe, a teraz czas na grzyby :) i sałatkę z grzybów po kaszubsku :)

Przepis:

Składniki:

1 durszlak ugotowanych grzybów
1/2 kg cebuli
1 szklanka oliwy

zalewa:
1 szklanka wody
1 płaska łyżka ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
5 łyżek cukru
6 łyżek octu 10%
5 łyżek pasty pomidorowej

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować grzyby około 1/2 godziny. Po tym czasie ugotowane grzyby odcedzić.
2. W szklance oliwy udusić 1/2 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Wymieszać z ugotowanymi grzybami.
3. Zagotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać cukier, paprykę, ocet i pastę pomidorową, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
4. Do gotującej się zalewy wrzucić grzyby z cebulą i oliwą, wymieszać. Gorące wkładać do słoików. Mocno zakręcić. Dla pewności można słoiki pasteryzować około 30 minut, ale nie jest to konieczne.


PS: bardzo dobre do wódeczki ;)

4 komentarze:

  1. Ty masz sałatkę z grzybów a ja mam wódeczkę... Z tego równania wychodzi impreza ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. kaszubi nie znają takiego przepisu,
    chyba
    bom kaszubka nie pierwszego sortu( nie mam czarnego podniebienia)
    to chyba tak jak z pierogami ruskimi abo barszczem ukraińskim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś nie ważne nazwa liczy się smak :)))))

    OdpowiedzUsuń

Diabeł rechocze złośliwie za plecami....